2012-03-05

Tänk vad man kan hinna med på en dag....;)

Detta har varit en intensiv dag, där vi bockat av sevärdheter på löpande band. Vaknade givetvis först av alla, kl.05.00. Kollade på Vasaloppet och surfade tills de andra vaknade. Gjorde oss raskt i ordning för dagens strapatser. Vi köpte ett 16 turers klippkort till tunnelbanan och åkte ner till South Ferry. Väl där kunde vi höra historiens vingslag.


Battery Park, tänk på alla de emigranter från Sverige som kom hit och kunde promenera efter ankomsten till Amerikat. Tänkte genast på "Kristina" från Duvemåla. Här köptes biljetter till Frihetsgudinnan och Ellis Island.
Om ni är sugna på detta när ni kommer till NY, se till att vara ute i god tid. Efter som det är rigorösa säkerhetskontroller, tar det tid!

Det har varit kallt i dag så båtturen blev en kylig historia. Vi valde att inte hoppa av vid Frihetsgudinnan utan nöjde oss med att fota den på håll.

Ellis Island får man bara inte missa. Vi tog en audiotur d v s att man går runt med lurar och får på så sätt en guidad tur. Oerhört intressant. Här poserar jag bredvid en staty av kvinnan Jane Moore som kom från Irland 1892. Hon var den första som kom som immigrant, till då nybyggda Ellis Island.
Ja, detta var en fantastisk upplevelse!

Efter detta passade vi på att promenera omkring. Åt lunch på Subway, mums! Kollade på börsen vid Wall Street, besökte outleten 21 Century (fast det var ingen vidare upplevelse, kläder och folk, huller om buller) och därefter hämtade vi ut våra biljetter till Ground Zero, eller 9/11 Memorial som det numera heter. Här väntade också rigorösa säkerhetskontroller!
Väl inne på 9/11 Memorial blev man ganska tagen. Tankarna går direkt till den dagen det hände och till alla som förolyckades då. Fick en klump i halsen och kände att tårarna var på väg flera gånger.
 Monumenten där tornen stod är väldigt vackra och jag fascinerades över att de på markytan var så små. Trodde att grunden för tornen skulle varit så mycket större.

Efter denna lite dystarare stund beslöt vi oss för att promenera över Brooklyn Bridge. Tänk att bron funnits i mer än 140 år! Vi passade på att gå ner på Brooklynsidan och väl där tog vi en fika på Starbucks. Där började en kille snacka med oss och vi hade en riktigt trevlig stund innan vi påbörjade vår vandring tillbaka. Väl tillbaka på Manhattansidan fortsatte vi vår promenad genom Little China och sedan in i Little Italy. Betydligt folkligare, mindre och mysigare än på Manhattan;)
Där stannade vi också till sist på Restaurante Sofia, där jag åt en supergod Risotto Funghi. Efter middagen traskade vi vidare en stund men nu hade det börjat blåsa och var svinkallt, så vi tog en taxi hem. Handlade lite frukostkäk i den lilla affären här bredvid.
Efter mer än 12 timmar på gående fot var vi ganska möra. Tömde kamerorna på foton och slappade. De andra gick och la sig strax efter nio men en annan är fortfarande vaken. Har konstaterat att jag har minst sömnbehov.
Planerna för imorgon är redan klara...men vilka det är få ni reda på senare....

1 comment:

Angelica said...

Vilka härliga bilder - superkul att följa er på resan!