2012-04-01

Gårdagens meny.... ( på gästernas begäran)

Till förätt:
Jordärtskockssoppa med basilikaolja och bacon strössel

Ingredienser:
1 kg jordärtskockor
4-5 msk kycklingfond
3 dl vin
1 liter vatten
2-3 sharlottenlökar
5 dl vispgrädde ( går lika bra med matlagningsgrädde)
2 krm vitpepeppar
smör
1 kruka färsk basilika
3-4 msk kallpressad olivolja
flingsalt
citron
1 paket bacon

Börja med att skala och skära jordärtskockorna i små bitar. Hacka shalottenlöken fint. Bryn löken i smör tills den blivit mjuk, häll i jordärtskockorna, kycklingfond, vin och vatten och låt koka tills jordärtskockorna blivit mjuka ca 15-18 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer, tillsätt grädden och vitpepparn och låt sedan sjuda ca 15 minuter för att reducera och ta fram smakerna ytterligare.

Skär ( i små bitar) och stek baconet krispigt, låt rinna av på papper.
Kör baislika och olja i en mixer till en härligt grön "sås". Smaka av med pyttelite flingsalt och några droppar citron.

Servera soppan i varma tallrikar. Droppa i basilikaolja och strössla bacon i mitten av tallriken. Mums!

Tips! Byt ut baconet mot räkor och basilika mot dill, supergott det också!

Varmrätt:
Bergtungafileér med laxfärs och vitvinssås

Ingredienser:
bergtungafileér (1-2/person)
laxfilé 50 gr/bergtungafilé
dillkvistar
4 dl vitt vin
5 dl creme fraiche
5 dl vispgrädde
3 fiskbuljongtärningar
1 msk grovnmalen svartpeppar
3 shalottenlökar
smör
flingsalt
vitpeppar

Mixa färsk laxfilé till färs i mixer. Gör rullader av bergtunga, fyll med laxfärsen. Ställ rulladerna i en ugnsfast form. Salta och peppra (vitpeppar) . Häll ca 1 dl vin i botten på formen precis innan den skall in i ugnen.

Till såsen. Skala och finhacka shalottenlöken. Bryn löken och svartpeppar i smör tills löken är mjuk. Tillsätt vinet (3 dl), fiskbuljongtärningarna . Låt det sjuda i ca 10-15 minuter och häll därefter i vispgrädde. Detta skall sedan sjuda i 5 minuter. Sila såsen så att löken och pepparn försvinner. Tillsätt sedan creme fraiche. Låt  sjuda ihop...smaka eventuellt av med lite mer vin.

Sätt in fisken i ugnen (150 grader) i 10 minuter. Häll sedan över såsen och låt fisken gå klart i ugnen, den är klar när temeperaturen i rulladen är uppe i 57-58 grader. Dekorera med en dillvippa. Servera med pressad potatis, grillad grön sparris, smörslungade sockerärtor (i skidan) och ugnsbakade rödbetor samt en fräsch grönsallad.


Till dessert: en favorit i repris: ( till 10 personer)
Exotisk fruktsallad med vit chokladcremé med kardemummakanderade valnötter

Ingredienser:

2 färska ananas
6 passionsfrukter
8 kiwi
1 ask gröna druvor
1 ask blå druvor
saften från två lime
jordgubbar till garnering

3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 ägg
100 gr vit choklad
2 påsar valnötter (brukar handla på ICA)
kardemummakärnor
socker
smör

Skala och dela all frukten i lagom bitar. Blanda ihop allt i en skål.

Smält chokladen i vattenbad, låt därefter svalna en stund. Vispa ihop grädde , ägg och florsocker. Tillsätt den smälta chokladen.
Hacka nötterna. Mortla en halv påse kardemummakärnor. Smält smör i en stekpanna, tillsätt socker och kardemumman. När sockret smält och blivit ljustbrunt, häll i nötterna och rör runt ett kort tag.Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
Häll upp fruksalladen i passade skålar eller i högt glas. Lägg på en klick vit chokladcremé. Garnera med en jordgubbe och kanderade nötter.

Ja, till sist säger jag bara. Smaklig måltid!!!


No comments: