2011-03-06

På allmän begäran, kommer här recepten på gårdagens middag

Ja, jag önskar att jag hade tagit några läckra matfoton, men så är inte fallet. Så ni får hålla tillgodo ändå;) Att räkna kalorier under denna middag är heller inte att rekommendera, fast man måste ju unna sig att njuta, gärna med ett gott vin till:)

Förätt: RÄKCAPPUCINO (6 Portioner)
Ingredienser:
1 kg räkor med skal
1 msk smör
2 shalottenlökar
4 msk hummerfond
2 dl vatten
3 dl vitt vin
5 dl matlagningsgrädde
2 krm cayennepeppar
3 dl mjölk
dillfrön

Skala räkorna. Spara 30 till garnering, hacka resten. Skala och finhacka löken. Fräs löken i en kastrull. Tillsätt hummerfond, vatten, vin, grädde och cayennepeppar. Låt koka ihop minst 5 minuter. Lägg räkhacket i en snygg mugg/glas. koka upp mjölken, vispa sedan upp ett rejält skum. Häll soppan över de hackade räkorna, lägg på mjölkskum och strö över dillfrö. Servera genast, gärna tillsammans med ett gott bröd, eller parmaskruvar.

CICILIAS GODA BRÖD
Ingredienser:
1/2 pkt jäst
6 dl ljummet vatten
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 tsk salt
12 dl vetemjöl special

Mer olivolja
Valfri fyllning;pinjenötter, pumpakärnor, solrosfrön, fetaost,kryddor, soltorkade tomater.....
Flingsalt

Smula ner jästen i bunken. Häll i vattnet och de andra ingredienserna. Arbeta ihop degen (antingen för hand eller i maskin)
Låt jäsa en timme, tryck sedan ut degen på en olivoljesmord plåt.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Häll sedan rikligt med olivolja och gör "Ulla-Bella " i degen. tryck sedan i valfria ingredienser efter tycke och smak. Strö över flingsalt.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Sedan gräddas brödet i mitten av ugnen i 225 grader i 20 minuter. Går bra att frysa in!

Varmrätt: UGNSBAKAD LAX MED TILLBEHÖR OCH VÄRLDENS GODASTE SHERRYSÅS
Ingredienser:
Färsk laxfilé i portionsbitar ca 150 gr
Potatis
Rotfrukter
Sallad
Räkor (1 kg oskalade till 6 portioner)
Dillvippor
Citron
Citronpeppar
Flingsalt

Till såsen behövs (12 portioner)
3+3 msk smör
5 msk grovhackad bladpersilja inklusive stjälkar
1/2 flaska halvtorr (söt) sherry t ex Bristol Creme
2 krm citronpeppar
4 stycken fiskbuljongtärningar
6 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
6 dl creme fraiche
cayennepeppar
citronsaft

Fräs lök, persilja och citronpeppar i 2-3 msk smör i en kastrull utan att det får färg. Tillsätt sherryn och buljongtärningarna och låt det småsjuda långsamt till ca 2 dl återstår. Häll sedan i grädden och koka upp och låt sedan sjuda i 5 minuter. Sila såsen noga i en ny kastrull. Blanda en msk smör med vetemjölet till en jämn smet och klicka i under vispning och uppkok. Tillsätt sedan creme fraichen och koka såsen sakta under vispning i ca fem minuter. Smaka av såsen försiktigt med cayennepeppar. Smaka även av med några extra matskedar sherry och lite citronsaft. Vispa slutligen i 2-msk kallt smör klickvis. Nu är såsen färdig! Går att förbereda dagen innan och går utmärkt att frysa.

Koka potatis, gör sallad med goda tillbehör, ugnsrosta grönsaker. Salta och peppra laxbitarna . Sätt i en termometer. Sätt in i ugnen på 150 grader tills laxen når innetemperaturen 60 grader.
Pressa potatisen, När laxen är klar,lägg upp på tallrikar, garnera med skalade räkor, citron och dillvippor.
Servera med tillbehören och den supergoda såsen!

Dessert:EXOTISK FRUKTSALLAD MED VIT CHOKLADCREME OCH KARDEMUMMAKANDERADE VALNÖTTER (6 Portioner)

Ingredienser:
1 färsk ananas
4 passionsfrukter
blå eller gröna kärnfria vindruvor
4 gröna kiwi
1 lime

3 dl vispgrädde
100 gr vit choklad
1 dl florsocker
1 ägg

Skär frukterna i små munsbitar, gröp ur passionsfrukterna, pressa en lime över allt ihop och rör runt.
Smält den vita chokladen över ett vattenbad, låt svalna lite. Under tiden så vispar du ihop grädden med florsockret och ägget. Häll i den smälta chokladen under vispning.

Hacka valnötterna. Smält smöret i en stekpanna, häll i råsockret och de mortlade kardemummakärnorna. Låt sockret smälta innan du häller i de hackade nötterna. Rör runt hela tiden. När nötterna fått lite färg, häll upp på ett smörpapper för att svalna.

Med fördel serveras fruktsalladen i ett martiniglas med chokladcreme, kanderade nötter och en färsk jordgubbe på toppen.

No comments: