2011-09-23

Svårigheter att förstå

Då man har varit hemma hela veckan för att kurera sonen och därefter sig själv har man tagit del av betydligt fler nyheter än vad jag normalt hinner med. I vanliga fall (d v s , när jag är på jobbet) har jag inte möjlighet att lyssna på radion, läsa nättidningar m.m.Fast det har jag ju haft denna vecka och jag har då också haft tid att reflektera över de nyheter som präglat denna vecka.
Så mycket hemskheter och elände:( Ja, sådana saker som jag uppriktigt sagt har fruktansvärt svårt att förstå.
För hur är det möjligt att förstå:

* att en mamma mördar sina två barn, som borde vara det absolut käraste hon har. Ja, helt obegripligt när man själv känner att man skulle göra vad som helst, för att ens barn skall ha det bra. Att samhället återigen lät det gå alldeles för långt innan man ingrep. Någon borde ha reagerat tidigare!
Fast myndigheter och andra kan ju också göra fel.
Tänker på detta med ursäkten och vändningen i frågan på om barnhemsbarnens upprättelse och ersättning. Jag lyssnade på Morgan Alling hos Hubinette förra veckan och håller helt och hållet med honom. Någon måste ställas till svars samt ersätta dessa idag vuxna människor, för det fruktansvärda lidanden som många fick utstå i sin barndom. Ja, det räcker ju att läsa Morgan Allings bok "Kriget är slut" för att förstå. Läs den om ni inte gjort det!

* att en man avrättas med giftinjektion trots överklagande. En man som hela tiden hävdat att han är oskyldig och där det faktiskt inte funnits några bindande bevis samt att vittnen backat och sagt att det inte var han som gjorde det. Detta är i mina ögon ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

* att svensk psykvård inte fungerar, att drogavvänjningskliniker i själva verket fungerar som langarenheter.

* att svenska barn läser allt mindre. Som pedagog tycker jag det är förskräckligt. Dagens barn behöver utveckla sin läsning till max för att kunna hänga med i vårt samhälle. Men jag anser också att barn behöver hitta lusten till läsning för att bara kunna njuta av att ge sig in i böckernas värld.Att se läsningen som en avkoppling i vår allt som ofta väldigt uppskruvande värld.  Att få en mer utvecklad språkförståelse. Att lära sig skapa egna inre bilder och inte alltid pumpas fulla med dessa ständiga bildintryck som kommer utifrån. Ja, det märks väl att detta är något jag brinner för;)

Detta är de stora sakerna som gjort mig upprörd och ledsen, sedan är jag väl medveten om att det händer tusen saker runtom i världen som varje dag påverkar människor på ett helt annat plan än vad detta påverkar mig.

1 comment:

Angelica said...

Ja, håller med... vad är det som händer med världen?! Såg ett inslag från USA igår, där föräldrar tar med sina 12-åringar för att provskjuta helautomatiska vapen... Man blir ju mörkrädd!